غذاها و آشها در گذشته
بخشی از پایان نامه خانم مولود جهانگیری
در گذشته، بخش زیادی از محصولات کشاورزی حسن آباد را ارزن، جو، شلغم و چغندر تشکیل می داده و مانند امروز گندم و برنج کشت نمی شد. به همین جهت مردم بیشتر از آنچه خود در مزارعشان کاشته بودند در تهیه غذاهایشان استفاده می کردند. از آن جمله می توان به آش ارزن، آش جو، آش شلغم، آش پلویی، آش ترشی (به آش قارا می افزودند) و آش شولی ـ گوشتی اشاره داشت که به آش شولی ـ گوشتی، آش دو آتیشه هم می گفتند؛ زیرا شیوه تهیه این آش به این شکل است که مواد لازم را با گوشت در تنور می گذارند تا پخته شود. سپس آن را کوبیده و بار دیگر در تنور قرار می دهند. از آنجا که این آش دو مرتبه پخته می شود به آن دو آتیشه می گویند. (مصاحبه با خانم ربابه جمشیدی، تابستان 1386)
صورت جهیزیه در قدیم
عباسعلی صادقی (غلامحسین)
یکی از زمینه های اختلاف میان زن و شوهرها و به تبع آن، میان دو خانواده عروس و داماد و گاه دو طایفه، بهانه گیری بر سر کمی جهیزیه ی عروس بود. برای حل این مشکل به فکر افتادند که پیش از بردن جهیزیه به خانه داماد، خانواده عروس لیستی از لوازم جهیزیه را تهیه کند. هنگام حمل آنها، یکی از معتمدان یک، یک اقلام جهیزیه را با فهرست تطبیق و آن را تأیید می کرد. اما امروزه این آگاهی وجود دارد که از نظر شرع مقدس اسلام، عروس موظف نیست چیزی به عنوان جهیزیه به خانه بخت ببرد و از سوی دیگر می دانند هرکس اهل بهانه گیری باشد، هرچیزی رادامه مطلب...
سابقهی طبابت در حسن آباد
عباسعلی صادقی
آنچه در پی می آید برگرفته از سخنان پدر گرامی جناب غلامحسین صادقی ـ معروف به غلامحسین محمد حسین علی غلام ـ در مورد گذشته طبابت در حسن آباد است. با این امید که مفید افتد.تا حدود هفتاد سال پیش در حسن آباد پزشک تحصیلکرده نبود و حدود سال های 1320 شمسی دکتر شیرازی به عنوان اولین پزشک تحصیل کرده از طرف دولت به حسن آباد آمد. وی در منزل حاج ابوالفضل صادقی (حاج ابوالفضل کدخدا) ساکن بود.
بعد از او دکتر علی به عنوان سپاهی دانش به جای او آمد. به دلیل نبودن جا، ابتدا در دستجرد ساکن شد. یکی دیگر از پزشکان، دکتر زندی بود. خیلی با حاج فرج الله و حاج ایرج جمشیدی رفیق بودند.
بعد از او دکتر امین الله کارشناس آمد. حدسادامه مطلب...
درمان در گذشته
محمود صادقی
شاید این سؤال برای بیشتر مردم حسن آباد خصوصا نسل امروز پیش بیاید که در زمان قدیم برای درمان ، بهداشت و ... چه می کردند؟ چگونه خودشان را از امراض در امان نگه می داشتند ؟ جواب را باید از پیرمردها منطقه جویا شد . بنده در یک شب نشینی با پدر بزرگم حاج میرزا محمد صادقی ، این سؤالات را پرسیدم.
س : در زمان قدیم تا آنجا که شما به یاد دارید مردم حسن آباد برای درمان خود چه می کردند؟
ج : قبل از ساخت بهداری در حسن آباد ، اگر بیماری مردم سطحی بود ، همینجا به وسیله ملای ده یا به وسیله تجربه شخصی ، خودشان را با داروهای گیاهی درمان می کردند . اگر درد سخت تر یا صعب العلاج بود با اسب ، قاطر یا الاغ و با زحمت و مشقت فراوان ، بیمار را به اصفهان می بردند و گاه بیمار در بین راه جان می سپرد که بنده چندین نفر را سراغ دارم . یکی از آنها مرحوم پدرم است که به علت دل درد شدید (آپاندیس) در اصفهان به رحمت خدا رفت . دوم فرزند میرزا حسین اکبر به نام اسدالله که جوانی 25ساله بود و یک بچه هم داشت که در بین راه از دنیا رفت .
اگر امروز ناشکری شود موردادامه مطلب...
تحولات حسن آباد و جرقویه پس از انقلاب
علی صادقی (گنگی)، شهریور 1387
پس از پیروزی انقلاب اسلامی تحولاتی در منطقه صورت گرفته است که به آنها اشاره می کنیم:
عمران
از میان فعالیتهای عمرانی در بعد از انقلاب می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
آبرسانی به شهر حسن آباد و روستاهای ادامه مطلب...
گواهی نامه رانندگی دوچرخه
محمود صادقی (علی محمد)
عکس: محمد قیصری
چه بسا افرادی با خود بگویند: آیا دوچرخه هم گواهینامه داشته؟ اگر وجود داشته تاریخ قدمت آن چقدر است؟ هر وقت ما با پیرمردهای محل می نشستیم در لابلای حرفهایشان می گفتند و می خندیدند که: فلانی برای گرفتن گواهینامه چقدر درد سر کشید ولی دست آخر تصدیق دوچرخه ادامه مطلب...
هاون سنگی
محمود صادقی
عکس از: حسین شفیعی (مسیب)
تهیه: دی ماه 1387
هاون برای بیشتر مردم تازگی ندارد ولی هاون سنگی و چگونگی استفاده از آن برای بسیاری نامعلوم است و حتی با شکل و شمایل آن آشنایی ندارند. بعید است امروزه کسی به ساخت و فروش آن اقدام کند. در بعضی مناطق به هاون سنگی ، سِرکو می گویند اما در زبان محلی حسن آباد یانه می نامند.
هاون سنگی را از مرغوب ترین و سخت ترین سنگها به اندازه های مختلف یعنی کوچک، متوسط و بزرگ می ساختند و با وسیله ای چوبی ـ چنانکه در تصویر ملاحظه می شود ـ برای کوبیدن چیزهایی از قبیلادامه مطلب...
جناب آقای عباس سعادت که ابتدا در کسوت روحانیت بود، پس از بازگشت از خدمت سربازی در سال 1351 به استخدام آموزش و پرورش در آمد. وی اکنون بازنشستهی آموزش و پرورش است و در اصفهان زندگی می کند. از خدمات ارزشمند ایشان، تهیهی موتور برق با زحمتهای فراوان برای حسن آباد در 36 سال قبل است. از ایشان خواستیم تا خاطره خرید و راه اندازی موتور برق را برای ما بازگو کند:
در تابستان 1351 وقتی به حسن آباد رفتم ، از اهالی ده شنیدم که می گویند: روحانیای اهل برخوار برای کمال آباد موتور برق خریده و الآن خانه های آنها برق دارد. چه خوب بود ما هم موتور برق داشتیم. این را که شنیدم گفتم : ما هم می توانیم داشته باشیم. تصمیم گرفتم با کمکادامه مطلب...
دژ کوه
رحمت الله جمشیدی
ویرایش و عکس: حسین جمشیدی
در پهندشت تفتیده غرب شهر حسن آباد کوهی آرمیده است که بواسطه ی برج و بارودی که بر فراز آن قرار دارد دژ کوه نام گرفته است . این کهنه دژ که با خود تاریخی را به توصیف و تفسیر و در گرداب زمان مورد بی مهری و بی رحمی آدمیان و قهر طبیعت قرار گرفته است و قامت بلند خود را در گرداب حوادث روزگار قربانی نموده است . جای جای ایران کهنسال مظهر پاکی و نجابت و صداقت مردمان این دیار بوده است در چند سند معتبر در موردادامه مطلب...
دستجرد در 55 سال پیش
دستجرد در کتاب فرهنگ جغرافیایی ایران، چاپ سال 1332ش، جلد 10، صفحه 159 اینگونه معرفی شده است:
دستجرد ـ ده از دهستان جرقویه بخش حومه شهرستان شهرضا
81 کیلومتری شمال خاور شهرضا، متصل به راه ماشین رو حسن آباد به ورزنه
دامنه کوه، معتدل، سکنه 2286، شیعه، فارسی
آب از چشمه، محصول: غلات، پنبه، تریاک، پسته، شغل: زراعت، صنایع دستی، زنان: کرباس بافی، راه شوسه (شنی) ، در حدود 10 باب دکان دارد.