فعالیت وبلاگ حسن آباد، گذشته و آینده
قسمت آخر سخنرانی در مجلس رونمایی
سید حسن فاطمی
فرهنگنامه حسن آباد
طرح جدید ما تدوین «فرهنگنامه ی حسن آباد جرقویه» است. به این صورت که مانند دیگر دائرة المعارف ها واژه های دارای اهمیت، عنوان مقاله (مدخل) می شوند و عناوین به ترتیب الفبا می آیند.
از جمله اموری که مدخل ها از آنها گزینش می شوند عبارتند از:
مساجد، آثار باستانی، مدارس، سرشناسان، شهیدان، طایفه ها، روستاهای تابع، محله ها، باغها، مزارع، بازیهای محلی، آداب و رسوم، هیئتهای مذهبی، نهادهای فرهنگی، ادارات، گیاهان خودرو و کاشتنی (همراه تصویر، نام علمی، خواص و...)، غذاهای محلی، قناتها، خیابانها و...
امید که همشهریان گرامی با نگارش مقاله های وزین خود، ما را چونان گذشته یاری دهند تا بتوانیم فرهنگنامه ای وزین از این دیار به یادگار گذاریم.
مقاله های دائرة المعارفی باید خلاصه و دارای استحکام بالا و به دور از الفاظ ادیبانه و احساساتی باشند.
با تکمیل نگارش کتاب «حسن آباد جرقویه» بخشی از مقالات فرهنگنامه آماده است اما بیشترشان ناقصند و نیاز به تکمیل دارند. هم از جهت مدخل یابی نیاز به یاری داریم و هم از نظر تدوین و تکمیل مقاله های حاضر. همشهریانی که دنبال سوژه برای تدوین مقاله هستند، با مراجعه به فهرست مدخلهای این فرهنگنامه در وبلاگ، با انبوهی از سوژه مواجه می شوند و می توانند مطابق ذوق و اطلاعات خود، موضوعاتی را برگزینند.
آنچه برای ما خیلی اهمیت دارد نقد مقاله هایی است که در وبلاگ گذاشته می شود. ما عمدا این نوشته ها را در معرض دید عموم می گذاریم تا اگر نقصان یا اشتباهی در آنها وجود دارد به ما بگویند نه اینکه بعد از چاپ، از ایرادها خبر شویم.
بانک اطلاعات
کاری که لازم است در حسن آباد صورت گیرد تأسیس بانک اطلاعات است. منظور این نیست که ساختمانی یا حتی اتاقی به این کار اختصاص داده شود بلکه یک فقسه یا کمد در جایی مثل کتابخانه ی شهر بس است. در این بانک همه ی نشریه های محلی حتی آنها که در مدارس چاپ می شوند، نگهداری شود. همینطور تصویر اسناد و عکسهای قدیمی، فیلمهای قدیمی، بروشورها و.... حتی کتابهای شهرشناسی مربوط به شهرهای دیگر نیز در اینجا باشد تا پژوهشگران از آنها برای تدوین کتاب و مقاله الگو بگیرند.
چاپ کتابهای همشهریان
اگر همشهریان گرامی کتابی آماده برای چاپ داشته باشند می توانم برای چاپ کتابشان به آنها مشورت بدهم و حتی پیگیریهای لازم را در قم برای چاپ داشته باشم.
این را بگویم که کمتر ناشری حاضر می شود برای کتابی سرمایه گذاری کند. به آسانی نمی توان چنین ناشرانی را یافت بلکه بهتر است خود مؤلف سرمایه ای داشته باشد. اگر کسی مایل به چاپ کتابش باشد براساس تعداد صفحه ی آنها می توانم قیمتی را که تمام می شود بگویم. کتاب را با شیوه های مختلف می توان چاپ کرد و هرشیوه هزینه ای خاص می طلبد.
در پایان
ذکر چند نکته مناسب است:
ـ یکی از بخشهای مهم کتاب مصاحبه با افراد گوناگون است. از همه ی کسانی که برای مصاحبه به آنها مراجعه می کنیم ـ اعم از مسئولان شهر و غیر مسئولان ـ خواهش می کنیم پذیرای شرکت در مصاحبه باشند تا کتابی پرمحتواتر عرضه کنیم.
ـ برخی به دلیل نداشتن تمرین نویسندگی، نمی توانند به درستی از عهده این کار بر آیند. اما از نظر ما مهم آن است که نوشته حرفی برای گفتن داشته باشد و خودم اصلاحات ویرایشی را روی آن انجام می دهم.
ـ آنچه اکنون چاپ شده کامل نیست. انتظار نداشته باشند که همه چیز در این جلد آمده باشد. نه کتاب گنجایش چاپ همه مطالب را داشت و نه ما همه ی اطلاعات مورد نیاز را در اختیار داشتیم. امیدواریم با همراهی همشهریان عزیز بتوانیم هرچه زودتر در جلد دوم کاستیها را جبران کنیم.
ـ ما بسیار خواهان نقد کتاب هستیم. مسلما کتابی در این حجم بدون لغزش نخواهد بود. هم این کتاب را نقد کنند تا در چاپ بعد جبران کنیم و هم آنچه در وبلاگ برای جلد دوم و فرهنگنامه می گذاریم. هرچه نوشته ها بیشتر مورد نقد قرار گیرند از استحکام بالاتر برخوردار خواهند بود.
ـ معمولا رسم هست که دست کم به نویسندگانی که در تدوین یک کتاب یا مجله شرکت دارند، آن کتاب یا مجله را هدیه می دهند اما متاسفانه به دلیل اینکه کتاب دستی چاپ شد و گران از کار در آمد مجبور شدیم بدون سود به فروش رسانیم. بنابراین برنامه ی اهدای کتاب نداریم. من نیز بابت نه نسخه ای که گرفتم صدهزار تومان پرداختم. لذا کسانی که انتظار بود کتاب به صورت اهدا به آنان داده شود پوزش ما را پذیرا باشند.
در پایان بار دیگر از شورای محترم شهر حسن آباد و شهرداری گرامی تشکر می کنم که با برگزاری این مراسم به یادماندنی قدردان گروهی بودند که با در راه اعتلای فرهنگ این منطقه گام برداشتند.
قسمت اول
قسمت دوم