زبان حسن آبادی
منتظر مقاله
امام علی(ع) جمله ای به زبان جرقویه ای دارد. ابن مسعود میگوید:
« کنت قاعدا عند أمیر المؤمنین(ع) فی مسجد رسول الله(ص) إذ نادی رجل: من یدلنی علی من آخذ منه علما؟ ومر فقلت: یا هذا هل سمعت قول النبی(ص): أنا مدینة العلم وعلی بابها؟
فقال: نعم، قلت: وأین تذهب وهذا علی بن أبی طالب؟ فانصرف الرجل وجئنا بین یدیه فقال(ع): من ای البلاد أنت؟ قال: من إصفهان، قال له: اُکتب.......
قال: زدنی یا أمیر المؤمنین. قال بلسان الاصفهان: «اروت این وس» ای الیوم حسبک هذا. (بحارالانوار، ج 41، ص 301.)
در مسجد پیامبر کنار امیرمؤمنان نشسته بودم. ناگهان صدای مردی به گوشم رسید که میگفت: چه کسی مرا به فردی رهنمون میشود که از علمش بهره جویم؟
وقتی از برابرم عبور کرد، به او گفتم: ای مرد، آیا سخن پیامبر را شنیدهای که فرمود: من شهر علمم و علی در آن است؟ گفت: آری. گفتم: پس کجا میروی، در حالی که این علی بن ابی طالب است؟ مرد به طرف علی رفت و دو زانو در برابرش نشست. حضرت از او پرسید: از کدام شهر و دیاری؟ گفت: از اصفهان. حضرت فرمود: آنچه میگویم، بنویس. در پایان به حضرت گفت: بیش از این بفرمایید. حضرت به اصفهانی فرمود: «اروت این وس»؛ امروز این مقدار تو را بس است.»
یادآوری:
در متن بحارالانوار «این» نوشته شده اما به نظر می رسد که در اصل «ین» به ضم یاء بوده اما چون مصححان با این زبان ناآشنا بوده اند «ین» را به «این» تغییر داده اند و لذا ما در عنوان این پست اصلاح کردیم.
علاقه مندان جهت اطلاعات بیشتر در این مورد و نمونه های گفتاری آن بزرگواران به مقاله ی زبان آگاهی پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع)» در فصلنامه ی علوم حدیث سال چهارم مراجعه کنند.
غلام حسین منصوری