نام کوچه ها و خیابانهای حسن آباد!
علی صادقی
در خدمتگزاری و خدمات دست اندرکاران شهرسازی تردیدی نیست و انتقاد به معنای نادیده گرفتن پیشرفت هایی نیست که از سوی نظام مقدس جمهوری اسلامی و به اهتمام شهرداری و شورای شهر صورت گرفته است. اما نقد سازنده، رشد و ترقی بیشتر را در پی دارد. بدین منظور تابلوهای این شهر را مورد دقت قرار داده ام.
مقایسه ی شخصیتهای برگزیده برای نامگذاری
بزرگترین شخصیتهای ما چهارده معصوم(ع) هستند. حال مقایسه کنیم مکان هایی را که به نام ثامن الائمه(ع)، امام جواد(ع)، امام هادی(ع) نامگذاری شده با مکانی که به نام محمدتقی بهار است. اساسا با وجود این همه شخصیت های بزرگ در ایران چه لزومی داشت خیابان و حتی کوچه ای به نام محمدتقی بهار باشد؟! آیا درست است اسامی اهل بیت(ع) برای کوچه پس کوچه های تنگ انتخاب شود اما خیابان به نام کسی گذاشته شود که ساکنان منطقه به او تعلق خاطر ندارند؟
اخیرا در قم تونلی بزرگ و مهم در مرکز شهر با ملیاردها تومان هزینه ساخته اند و آنجا را «غدیر» نامیده اند اما در حسن آباد کوچه ای نه چندان مناسب به این نام است.
به نظر می رسد اگر بناست خیابان اصلی به نام محمدتقی بهار باشد، به کار نبردن کلمات مقدسی چون نام امامان و «غدیر» برای کوچه ها بهتر است.
کوچه ی غدیر در حسن آباد
تونل غدیر در قم
اشتباه در نام گذاری
ـ پشت مسجد حاج سید حسن کوچه ای به «دو طفلان مسلم» نامگذاری شده. حال آنکه «طفلان» مثنی است و نیازی به «دو» نیست. بنابراین صحیح آن است که بر تابلو به یکی از دو صورت زیر نوشته می شد:
«طفلان مسلم» یا «دو طفل مسلم»
ـ غلط املایی در هرجا قابل چشم پوشی باشد در تابلوها قابل چشم پوشی نیست. نام کوچه ای که مسجد امام خمینی در آن واقع است اینگونه نوشته شده: «شهید روح اله فاطمی» مسلما «الله» را به صورت «اله» نوشتن غلط است. در قرآن این همه «بسم الله» نوشته شده و هیچ جای آن به صورت «اله» نیست و این کلمه به صورت «اِلاه» خوانده می شود.
ممکن است گفته شود که برای حفظ حرمت «الله» اینگونه نوشته اند. در حالی که هیچ بی احترامی در اینجا دیده نمی شود و بنا نیست کسی دست بی وضو به آن بگذارد یا روی آنها راه برود. متأسفانه روی بعضی سنگ قبرها که محل عبورند این واژه را می نویسند. از نظر حرمت فرقی بین «الله» و «اله» نیست و احترام هردو را باید گرفت.