زیاده روی در عزا گرفتن
همشهری
آنچه در پی می آید به دنبال نوشته ای با عنوان «نامگذاری کوچه ها و خیابانهای حسن آباد!» است.
از دوازده ماه سال، دو ماه مصادف با محرم و صفر است؛ یک ماه از آن ماه رمضان است؛ دو دهه ی فاطمیه نیز تقریبا یک ماه میشود ایام وفات سایر ائمه نیز به یک دهه می رسد. من از برخی، زمزمه ی دهه های مسلمیه و صادقیه و زینبیه و... را هم شنیده ام. در یکی از شهرها نیز درست یک روز بعد از ماه صفر پوستری را دیدم که حاکی از برگزاری یک هفته عزاداری به مناسب شهادت محسن شش ماهه بود.
ممکن است بعد از تثبیت دهه های مذکور به مرور این جرقه نیز در اذهان برخی مقدسین ایجاد شود که چه خوب است برای هر یک از چهارده معصوم اعلام یک هفته عزاداری کنیم.
قضاوت کنید که آیا این مساله به نفع دین است یا به ضرر دین؟ من شخصا عقیده دارم که این مساله کاملا به ضرر دین است و به مرور زمان باعث انزجار مردم از اسلام خواهد شد. یقینا خود ائمه ی اطهار نیز راضی به چنین اقداماتی نیستند. بدیهی است که هیچکس از دینی که سراسر غم و عزاست استقبال نخواهد کرد.
وقتی زوجهای جوان بخواهند مراسم عقد یا عروسیشان را برگزار کنند و در هر ماهی با یکی از دهه های عزا مواجه شوند مسلما در باطن آنها و اطرافیانشان یک انزجاری از دین ایجاد میشود که شاید به خاطر برخی ملاحظات، آن را ابراز نکنند. در حالی که بزرگان دین، دلیلی برای تأخیر ازدواج در محرم و صفر نمی بینند، اما مردم نه تنها در این دو ماه بلکه در مناسبت های دیگر نیز ازدواج را بد می دانند. چه افرادی که بخاطر همین تأخیرها در ازدواج، شانس ازدواج موفق را از دست می دهند. چقدر کسب و کارها که در این هفته ها و ماه های خاص به کسادی کشیده می شوند و دائم شاهد نوسان بازار هستند.
بر عکس تصوری که ما داریم دین اسلام دینی است که بیشتر دعوت به فرح و شادی می کند نه غم و غصه. جمعه یکی از عیدهای اسلامی است که هرماه چهار بار تکرار می شود.
بهترین کتاب دعایی که سراغ داریم کتاب ارزنده ی «مفاتیح الجنان» است. آداب و دعاهای وارد برای سالروز شهادت یک یک معصومان(ع) را با دقت بنگریم تا میزان سفارش های معصومان(ع) برای میزان عزاداری برای هریک از آنها را دریابیم.
پس چه خوب است به همین مقدار از ایام عزاداری اکتفا کنیم و دیگر بر آن نیفزاییم و الا که در پس آن به دست خود دین اسلام را به کام عدم غلطانده ایم. البته برگزاری مجالسی که در آن ذکر اهل بیت می شود و معارف دینی بیان میشود نیکوست اما اعلام عزاداری چندان میمنتی ندارد؛ مخصوصا اگر چنین اعلامی ایجاد مزاحمت برای دیگران کند.
به هرحال این همه عزاداری که بخش عمده از سال را به خود اختصاص داده، در سیره ی ائمه(ع) مشاهده نمیکنیم.
افراط و تفریط در هرکاری ناپسند است از جمله در عزاداری.
لینک مرتبط:
تأخیر ازدواج بخاطر اموات