مصطفی جمشیدی حاج حسین شکر الله
این مکان در مرکز شهر و در انتهای خیابان امام حسین علیه السلام واقع گردیده است . در خصوص سابقه این ابنیه تاریخی با توجه به سنگ نوشته ای که از این مکان به دلائل نامعلومی به تهران منتقل گردید، قدمتی بالغ بر 850 سال دارد لیکن آنچه در حال حاضر از این اثر تاریخی برجا مانده سنگ نوشته هایی هست که در آخرین دیوار برجای مانده از این مکان وجود دارد که عمر آنها از 400 سال تجاوز نمی نماید.
در مورد وضعیت ساختمان حسینیه هرچند از بافت قدیمی آن با توجه به تخریب ، توسعه و تجدید بنا آثار کمی را مشاهده می کنیم .
لیکن باید بگوئیم که این مکان دارای میدان مربعی شکل بود ه که دارای دو ایوان در بالا و پایین دورتا دور آن ، همچنین حیاط و اتاق مرکزی . در وسط این حیاط و مکانهایی همچون اصطب ، شتر خان ، مسجد ، حمام ، تیمچه و اتاقهایی جهت استراحت بود.
مضاف به اینکه محل مقدس معروف به گنجه حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در بین اهالی حسن آباد ( بیت الزهرای فعلی ) که در این مکان مقدس مردم با روشن نمودن چراغ ضمن خواندن ادعیه و زیارات به عبادت و عزار داری می پرداختند .
از نظر ظاهری هرچند این ساختمان با توجه به شکل و شمایلی که داشته یک کارونسرا را برای هر بیننده ای مجسم و تداعی می نماید لیکن با توجه به رفتار ها و اعمال که اهالی حسن آباد در طول سالییان متمادی در محل انجام میداده اند و نسل اندر نسل زنده نگه داشته اند باید بگوئیم که این مکان در واقع زیارتگاهی مقدس برای این مرز و بوم بوده است بطوریکه با توجه به شرایط نا بسامان گذشته و عدم دسترسی به عتبات عالیات خصوصا کربلا و نجف در اینجا به زیارت امام حسین علیه السلام میپرداختند در اینجا قصد داریم به طور اجمال به گوشه ای از این برنامه های مذهبی که مردمان این شهر در طول ادوار گشته انجام میداده اند اشاره ای داشته باشیم تا ادعای ما بر این مکان زیارتگاه امام حسین علیه السلام و مکان مقدس جهت رفع مشکلات افراد بود.
بی گمان مهم ترین مکان در حسینه کنجه حضرت فاطمه بود که در حال حاضر تبدیل به بیت الزهرا گردیده است در این مکان که چراغهای روشنایی متعددی در آن جا گرفته بود مردم با روشن کردن این چراغ ها و خواندن زیارات و ادعیه های مخصوص و بوسیدن دیوار های آن حوائج شرعیه خود را مرتفع میکردند . این مراسم هرچند با تخریب ساختمان اثری از آن دیوار ها و چراف ها را مشاهده نمی کنیم ولی همجنان ادامه داشته و دارد بطوری که امروز از هر پیر و جوانی راجه به این مسئله سوال شود خاطرات بیشماری را میتوان از این شفاخانه حضرت به رشته تحریر در آورد و به آیندگان سپرد .
برگزاری مراسم تعزیه که قدمتی دیرینه داشته و همچنان از رونق خاصی برخوردار می باشد . از مراسم منحصر به فرد این مکان دوره گرفتن بود که مشابه آن را در هیچ جای دیگر ی مشاهده نمیکنیم ودر واقع از آداب و رسوم خاص مذهبی شهر بوده که در ماه های عزا در حسینیه برپا داشته اند.
زنجیر زنی ، سینه زنی و همچنین حمل نخل موجود در حسینیه تا مزار از آداب ورسوم دیگر این محل بوده که در سالیان گذشته با تجمع هیئت ها ی مذهبی در محل حسینیه رنگ و بوی دیگری بخود گرفته است . طواف مردگان قبل از تشیع و به خاک سپاری که تا به امروز ادامه داشته از موارد دیگری است که نشان میدهد تا چه حد این مکان قداست داشته است
ذکر موارد فوق و موارد دیگری که این گزارش مختصر مجال گفتن انها وجود ندارد مبین این مدعاست که این اثر تاریخی تا چه اندازه در بین مردم ما اهمیت و قداست داشته و به همین منظور می طلبد مسئولین و همچنین خیرین و دلسوزان شهرمان با توجه به اینکه این مکان دیگر جواب گوی خیلی عزاداران اهل بیت نبوده و به دلیل نبودن شراطی ایده آل برای برگزاری مناسبت های مذهبی را نداشته این مکان را جهت توسعه و تجهیز آن یاری دهند تا بیش از پیش شاهد رشد و رونق فعالیت های فرهنگی و مذهبی در این ابنیه تاریخی باشیم .
منبع: وبلاگ حسن آبادی ها