ساچمه!
در حالی که دولت برای مرمت و لایروبی قناتها همه ساله بودجه ی هنگفت تصویب می کند و همواره خبر مرمت بسیاری از قناتهای کشور را می شنویم، اما حسن آباد بهره ی چندان از این بودجه ها ندارد. به دلیل مرمت نشدن برخی قناتها نه تنها معیشت بسیاری از کشاورزان به خطر افتاده بلکه شاهد ریزش قناتها در شهر و خطر جانی برای اهالی هستیم و چندی پیش خبری را در این زمینه گزارش کردیم.
مناسب دانستیم، چند نمونه از هزینه های میلیونی برای مرمت قناتهای کشور را با تاریخ خبر، گزارش کنیم. با کلیک بر تاریخها، متن کامل خبر قابل مشاهده است:
ـ 11/1/1388 : سال گذشته 82 رشته قنات با اعتباری بالغ بر پنج میلیارد ریال در ساوه لایروبی و مرمت شد.
ـ 2/5/1387 : مرمت، لایروبی، گولگذاری قنات 19 روستای شازند با اعتباری بالغ بر هشت میلیارد ریال در سه ماهه اول امسال به انجام رسید.
ـ 29/1/1388 : قنات کوهستانی روستای ریوند، از توابع سبزوار با 120 میلیون ریال اعتبار مرمت و بازسازی شد.
ـ 28/5/1387 : قنات روستای مقیسه از توابع سبزوار با 730 میلیون ریال اعتبار احیا و مرمت شد.
ـ 30/1/1388: سال گذشته 35 رشته قنات در روستاهای اطراف شهرستان صدوق لایروبی و مرمت شد.
ـ 22/10/1384: برای احیاء یک قنات در روستای باغان در استان بوشهر دو میلیارد و 650 میلیون ریال هزینه شد.
ـ 20/7/1387: در خراسان رضوی سالانه 150 تا 200 رشته قنات لایروبی می شود.
خبرهایی از این دست بسیار است. اما طبق شنیده ها در سال تنها دویست، سیصد هزار تومان جهت لایروبی هر قنات به حسن آباد اختصاص می یابد. جای تعجب است در حالی که دیگران میلیونها تومان و گاه صدها میلیون تومان برای اصلاح قناتها صرف می کنند، سهم حسن آباد از همان بودجه ی دولتی، این مقدار است!! در حالی که برای ترمیم یک قنات در روستایی دورافتاده 265 میلیون تومان از بیت المال هزینه می کنند، کشاورزان در حسن آباد برای قناتی وقفی (مزرعه درویش)، بیش از ده میلیون تومان از مال شخصی خود صرف می کنند و به نتیجه هم نمی رسند!!
گویند: عده ای به پادشاه اعتراض کردند: چرا از بودجه ی مملکت چیزی به ما نمی رسد؟ پادشاه افرادی را به صف کرد و گلوله ای از برف به اولی داد و از آنها خواست دست به دست کنند. وقتی به نفر آخر رسید، دیدند خیلی کوچک شد. شاه گفت: قضیه ی بودجه هم همینطور است...
در قضیه ی قنات هم دولت گلوله ای برفی به اندازه توپ فوتبال می دهد اما وقتی به حسن آباد می رسد، به اندازه ساچمه می شود. البته ساچمه ای که به سختی قابل دیدن است!
اگر بودجه به اندازه نیاز می رسد، هیچ مدیری حق ندارد در کارهای دیگر صرف کند و اگر تنها همین مقدار است، نباید زیر بار منت رفت. امیدواریم مشکل اصلی، سهل انگاری مدیران شهر برای پیگیری برای گرفتن بودجه نباشد.
حسن آباد علاوه بر قنات، مشکلات مهم دیگر، مانند جدول بندی نهرهای اصلی، نیز دارد که با بودجه مختصر قابل حل است اما مورد توجه قرار نمی گیرد.