یک اشتباه
سید حسن فاطمی
برخی در خارج حسنآباد میپندارند که سیادت نوادگان میرعماد هم مانند بازماندگان برادرش میرجهان در سالهای اخیر آشکار شد. چه بسا در آینده، چنین توهمی حتی برای برخی از اهالی این شهر نیز پیش آید. گذشته از اینکه سالمندان حسنآباد به عدم صحت این توهم گواهی میدهند وگذشته از اینکه آیتالله میرجهانی در سبیکة البیضاء به آشکار بودن سیادت نوادگان میرعماد تصریح کرده است، سنگ قبرهایی که تاریخ آنها به پیش از زمان آشکار شدن سیادت بازماندگان میرجهان باز میگردد، نادرستی این مطلب را نشان میدهند. نوادگان میرعماد نه تنها خود را سید میدانستند بلکه خود را طباطبایی و از نسل امام حسن مجتبی میدانستهاند. در اینجا به ذکر نمونهای از سنگ قبر یکی از نوادگان میرعماد بسنده میکنیم. این سنگ مربوط به بیش از هفتاد سال، قبل از آشکار شدن سیادت آیتالله میرجهانی است. نظر به اینکه این سنگ قدیمیترین سنگ قبر موجود از نوادگان میرعماد است، عبارت آن را میآوریم:
هُوَ الْباقى بَعْد فَنَاء کلِّ شَیء
وفات مرحمت و غفرانپناه، جنت و رضوانآرامگاه، سلاله دودمان مصطفوی، خلاصة الاولاد مرتضوی، اشرف الحاج محمدابراهیم الطباطبائی خلف ...[1] حاجی سید محمد، فى عشرون[2] شهر رجبالمرجب 1307 (1269ش).
قدیمیتر از آن، سنگ یادبودی نصب بر دیوار مسجد جامع دستجردوک[3] است. عبارت سنگ چنین است:
وفات مرحوم مغفور سید حسن ابن مرحوم سید علی اکبر دستجردوکی فی شهر صفرالمظفر سنه 1279.
دلیل دیگر، نام خانوادگی برخی از نوادههای میرعماد است. «طباطبایی» نام خانوادگی کسانی است که سید حسنی و از نسل ابراهیم طباطبا باشند. حدود سال 1310ش/1350ق که برای ایرانیان شناسنامه صادر شد، بسیاری از نوادگان میرعماد این نام خانوادگی را انتخاب کردند، در حالی که سید بودن آیتالله میرجهانی سی سال بعد یعنی سال 1338ش/1379ق معلوم شد.
مدارک قدیمی که نام نوادههای میرعماد در آنها آمده، همراه با کلمه «سید» است. مثلاً در وقفنامه موقوفات صدر که در سال 1234ق/1198ش نوشته شده (حدود 150 سال قبل از آشکار شدن سیادت نوادگان میرجهان) آمده است:
ضابطی و جمع آوری مداخل و منافع و نماء موقوفات مزبوره، مفوض و مرجوع است به عالی حضرت، گرامی منزلت، سیادت منقبت، حاج الحرمین الشّریفین حاجی میرابراهیم معروف به حاجی محمدابراهیم حسنآبادی ـ مِن محالّ موقوفه ـ ولد مرحوم حاجی سید محمد... .
[1]. یک کلمه خوانا نبود.
[2]. «عشرین» درست است اما روی سنگ «عشرون» نوشته است.
[3]. دستجردوک در گذشته روستایی کاملا جدا از حسنآباد بود اما اکنون جزء این شهر شده و یکی از محلههای حسنآباد محسوب میشود.