جلسهی فامیلی خاندان فاطمی در قم
مسعود صادقی
خاندان فاطمی در قم که اصالتا حسن آبادی هستند محفلی قرآنی دارند که ارائه ی گزارشی کوتاه از آن بسیار جالب توجه خواهد بود. من تا پیش از دعوت به این جلسات، به اهمیت آن پی نبرده بودم. این مجلس هر شب جمعه، به نوبت در خانهی یکی از بستگان برگزار می شود و افراد به اتفاق خانواده حضور می یابند. یکی از افراد فامیل که تسلط بر قرائت و تجوید قرآن دارد مدیریت جلسه را به عهده می گیرد و دیگران که همگی از خاندان فاطمی هستند به تلاوت تعدادی از آیات قرآن می پردازند و سپس مدیر جلسه اشکالات قرائتی و تجویدی را متذکر می شود.
همچنین بعضی افراد به صورت داوطلب، در طول هفته مطلبی مفید را آماده می کنند و برای حاضران بازگو می کنند. موضوعاتی از قبیل پاسخ به پرسشی قرآنی، خواندن حدیث اخلاقی، معرفی سوره ای که تلاوت آن آغاز می شود، شعر و ...
برگزاری بعضی جلسات در خارج قم از دیگر برنامه های این جمع است که در واقع نوعی اردو به شمار می رود. برگزاری جلسه در مسجد جمکران، حرم حضرت عبدالعظیم، مشهد مقدس، حرم آقاعلی عباس (نزدیک کاشان) و طبق صحبتی که شده، بناست جلسه ای نیز در حسن آباد برگزار گردد.
در آخرین جلسه ای که حضور داشتم، یکی از حاضران تعدادی کتاب آورد و به افراد علاقه مند امانت داد و بنا شد هرکس کتابی خواندنی دارد از جلسات آینده بیاورد و به دیگران به امانت بدهد. این برنامه به صورت آزمایشی است و در صورتی که استقبال شد ادامه می یابد.
خویشاوندان به حضور در این محافل قرآنی پایبندند. طبق شمارش در یکی از آخرین جلسات، تعداد حاضران به 75 نفر رسیده بود.
بعد از چند جلسه حضور در این محفل نورانی آثار ارزنده اش چنان توجهم را جلب کرد که لازم دیدم آن را به عنوان الگویی قابل اجرا برای دیگران هم معرفی کنم.
در ادامه به اختصار آثار این مجالس و راه پایداری آن را گوشزد می کنم:
آثار جلسات
یک) از جمله دغدغه های بسیاری از مردم حفظ فرزندان خود از لغزشها و انحرافات است؛ از جمله اعتیاد، منکرات، انحرافات اعتقادی و ...
به نظر می رسد یکی از بهترین راه ها برای حفظ جوانان از انواع انحراف ها، شرکت دادن آنها از کودکی و نوجوانی در جلسات مذهبی است. حضور در این جلسات بسیار تأثیرگذار است هرچند در ظاهر فرزندان ما در این مجالس چیزی یاد نگیرند.
دو) علاوه بر آموزش قرآن، سبب صله رحم و ایجاد انس و الفت روحانی و معنوی می شود.
سه) حضور در این جلسات و برگزاری آن در منزل خود، علاوه بر ثواب اخروی، سبب رشد اجتماعی اعضای خانواده بویژه فرزندان و کاسته شدن از کم رویی آنها می شود و زمینه ی شرکت آنها و برگزاری جلسه های مشابه از سوی آنها در آینده می شود.
چهار) شرکت در این مجالس فامیلی سبب می شود افراد یک خاندان، از حال و موقعیت یکدیگر بیشتر خبر داشته باشند و از بسیاری امور آگاهی یابند.
پنج) برنامه دید و بازدید بازگشت از سفرهای زیارتی و دادن سور و عقیقه برای فرزندان را می توان در این جلسات به اجرا در آورد.
راه پایداری جلسات
الف) داشتن مدیری توان مند و علاقه مند هرچند روحانی نباشد.
ب) علاقه مندی وابستگان یک خاندان به برگزاری چنین جلسات.
ج) شرکت در جلسات با اعضای خانواده.
د) دوری از تحمیل مخارج سنگین به میزبان جلسه.
هـ) ایجاد تنوع با حضور روحانی جدید در بعضی جلسات یا برگزاری آن در اماکنی خاص و...
و) ایجاد فضایی مناسب و صمیمی و به دور از تمسخر تا مبادا سبب خجلت افراد ضعیف در قرائت قرآن شود.
ز) خوش رفتاری و مهربانی بزرگترها خصوصا مدیر جلسه نسبت به خردسالان و نوجوانان حاضر در جلسه و تشویق لفظی آنها بعد از تلاوت قرآن.
امید است با الگو گرفتن از این محفل قرآنی، درآینده شاهد تشکیل آن در سایر خاندانهای شهر حسن آباد هم باشیم.