مامان خورشید
محمود صادقی
عکس: حسین منصوری
امروز بیشتر بزرگسالان حسن آباد با این نام و تصویر آشنایند:
نام: خورشید معروف به مامان خورشید و دادا خورشید
نام خانوادگی: صادقی حسن آبادی
پدر: صفرعلی
مادر: خیری
تولد: 17/6/1268 شمسی
فوت: 11/11/1358 شمسی
مدت عمر: 90 سال
شغل: ماما و به قولی: قابله یا به زبان محلی ما (مامانچه)
حساس ترین حرفه ها، مشاغلی است که با جان مردم سر و کار دارند. یکی از این مشاغل، مامایی است. در قدیم که این شغل را با تجربه یاد می گرفتند، از حساسیتی بالاتر برخوردار بود خصوصا در نقاطی دور از مراکز استانها و شهرها مانند حسن آباد که با اصفهان 120 کیلومتر فاصله دارد و در گذشته زایشگاهی نداشت. یک ماما در قدیم با تجربه ای که داشت باید در وقتهای مختلف در منازل به زنان باردار خدمت رسانی و کمک کند.
یکی از این زنها خورشید خانم نام داشت. او از قابله های پرتجربه و در عین حال خیلی مهربان و صبور بود. هروقت زنی وضع حمل می کرد، مامان خورشید باید به مدت ده شبانه روز از جان خودش هم مایه می گذاشت. در این ده روز بعد از سه روز نوزاد را به حمام می برد چه در زمستان و چه تابستان؛ آن هم حمامهای خزینه ای آن دوران.
خلاصه مسؤولیت سنگینی به عهده داشت. پس از اتمام ده روز، مزد او لقمه نانی یا فقط یک تشکر.
گاهی در یک زمان ده خانه را باید سر می زد ولی طبق گفته ی بزرگ ترها بانویی بسیار خوشرو و بدون توقع مادی کار خود را به نحو احسن انجام می داد. بسیاری از ریش سفیدان امروز، به دست ایشان به دنیا آمده اند. روحش شاد.
طبق گفته ی آقای قیصری «یادمان نرود» که امروزه حسن آباد بحمدالله از همه ی امکانات برای رسیدگی به بارداری و وضع حمل بانوان برخوردار است. خانمها از ابتدای بارداری زیر نظر پزشک و ماما هستند. زایشگاهی مجهز فراهم است و اگر مشکلی خاص پیش آید که امکان رسیدگی نباشد، آمبولانس جهت اعزام به بیمارستان نیک آباد یا اصفهان مهیا است. خوشبختانه امروزه از آن آمار وحشتناکِ مرگ و میر نوزادان و زنان هنگام وضع حمل خبری نیست.
این نیز یکی دیگر از خدمات بزرگ نظام مقدس جمهوری اسلامی است که همگان باید قدردان باشیم و الا نوعی کفران نعمت خواهد بود.