اَروت یُن وِس
جناب آقای غلام حسین منصوری از همشهریان ساکن در کشور قطر است که نوشتهای را در مورد سخن گفتن امام علی(ع) به زبان حسن آبادی برایمان ارسال کرده است. ضمن تشکر، منتظر نوشتههای دیگر ایشان نیز هستیم.
یکى از ویژگیهایى که معصومان(ع) را از دیگر مردم ممتاز مىکند، سخن گفتن آنها به زبانهاى گوناگون نظیر فارسى، چینى، سریانى، هندى، یونانى، عبرانى، رومى، ترکى و... است. شایدافرادی باشند که به چند زبان تسلط داشته باشند؛ اما تاکنون کسى جز معصومان(ع) مشاهده نشده که به تمام زبانها آگاهى داشته، در موارد لزوم از آنها استفاده کند. این امر، یکى از دلایل محکم شایستگى معصومان(ع) براى رهبرى جهان است. به یک نمونه از آن گفتگوها که به زبان محلی ما هم مربوط می باشد می پردازیم.
ابن مسعود مىگوید: در مسجد پیامبر کنار امیرمؤمنان نشسته بودم. ناگهان صداى مردى به گوشم رسید که مىگفت: چه کسى مرا به فردی رهنمون مىشود که از علمش بهره جویم؟
وقتى از برابرم عبور کرد، به او گفتم: اى مرد، آیا سخن پیامبر را شنیدهاى که فرمود: من شهر علمم و على در آن است؟ گفت: آرى. گفتم: پس کجا مىروى، در حالى که این على بن ابى طالب است؟ مرد به طرف على رفت و دو زانو در برابرش نشست. حضرت از او پرسید: از کدام شهر و دیارى؟ گفت: از اصفهان. حضرت فرمود: آنچه مىگویم، بنویس. در پایان به حضرت گفت: بیش ازاین بفرمایید. حضرت به اصفهانى فرمود: «اروت این وس»؛امروز این مقدار تو را بس است.
متن عربی حدیث
روی عن ابن مسعود قال: کنت قاعدا عند أمیر المؤمنین علیه السلام فی مسجد رسول الله (صلى الله علیه وآله) إذ نادى رجل: من یدلنی على من آخذ منه علما؟ ومر فقلت: یا هذا هل سمعت قول النبی صلى الله علیه وآله: أنا مدینة العلم وعلی بابها؟
فقال: نعم، قلت: وأین تذهب وهذا علی بن أبی طالب؟ فانصرف الرجل وجئنا بین یدیه فقال علیه السلام: من أی البلاد أنت ؟ قال: من إصفهان، قال له: اُکتب.......
قال: زدنی یا أمیر المؤمنین. قال بلسان الاصفهان: " اروت این وس " أی الیوم حسبک هذا. 0بحارالانوار، ج41 ،ص301)
یادآوری:
علاقه مندان جهت اطلاعات بیشتر در این مورد و نمونه های گفتاری آن بزرگواران به مقالات زبان آگاهی پیامبر(صل) وامامان معصوم(ع) ازفصلنامه تخصصی علوم حدیث سال چهارم مراجعه کنند.
وبلاگ: در متن بحارالانوار «این» نوشته شده اما به نظر می رسد که در اصل «یُن» به ضم یاء بوده اما چون مصححان با این زبان ناآشنا بوده اند «ین» را به «این» تغییر داده اند و لذا ما در عنوان این پست اصلاح کردیم.
gh2837@yahoo.com