معدن نمک
در گفتگو با رئیس شورای شهر حسن آباد
در مورد معدن نمک گفتگویی تلفنی با جناب آقای غلامرضا شفیعی ـ رئیس محترم شورای شهر حسن آباد ـ انجام دادیم. نظر به اینکه ممکن بود هنگام نگارش کم و زیاد شده باشد، بواسطهی آقای علی صادقی بمنظور اصلاح برای ایشان فرستادیم اما گویا بخاطر مشغلهی زیاد، متن اصلاح شده را برای ما نفرستادند. لذا همان نوشته را می آوریم. اگر نوشتهی اصلاح شده بدستمان رسید، جایگزین خواهیم کرد.
ـ ضمن تشکر بابت شرکت در این گفتگو، بفرمایید قضیه تعطیلی معدن نمک چیست؟
حدود دو سال پیش معدن نمک تعطیل شد. قضیه از این قرار بود که بنا بود سی درصد سود معدن برای شرکت قبلی باشد و پنجاه درصد برای شرکت مردمی. اما نظر دکتر کامران این بود که صددرصد مردمی باشد. البته کسانی که در سازمان صنایع و معادن بودند کمک نکردند و صددرصد مردمی نشد. به همین خاطر تعطیل شد.
متأسفانه خبر می رسید که در مدت تعطیلی، بعضی شبانه به معدن می رفتند و نمک بار می زدند و از بیراهه ها می بردند.
ـ تکلیف سود حاصل از معدن در مدتی که فعال بود چه شد؟
اجازه ی برداشت از معدن را شرکت عدالت گستر داشت. مدیرعامل این شرکت و نماینده ای از فرمانداری در معدن حضور داشتند و نمکها را به قیمت هرتن چهار هزار تومان می فروختند. پس از مدتی که چند هزار تن فروش رفت، پولهای دریافتی را حساب کردند و بعد از کسر مخارج، سهم حسن آباد، کمال آباد، دستجرد، خارا، مالواجرد و یخچال براساس جمعیتشان بدست آمد و سهم هرکدام را به شوراهای آنها دادند. شوراها هم براساس صلاحدید خودشان، پولها را میان مردم تقسیم کردند یا در کارهای عام المنفعه هزینه کردند.
ـ سهم حسن آباد چقدر شد؟
37 میلیون تومان.
ـ شما این پول را چگونه هزینه کردید؟
حدود 25 میلیون تومان را به ساکنان حسن آباد دادیم و به هرنفر پنج هزار تومان رسید. حدود پنج میلیون تومان به دانشگاه پیام نور، دو میلیون تومان به خیریه ی امام مجتبی(ع) و یک میلیون تومان اجاره ی بانک ملی دادیم. حدود سه میلیون تومان هم هزینهی فونداسیون بهداری به مساحت 120 متر مربع کردیم. بحمدالله پس از اتمام فونداسیون توانستیم کمکهای دولتی را هم جلب کنیم و تا نود درصد این پروژه را پیش ببریم.
البته ممکن است برای مردم شبهه هایی پیش آمده باشد اما مطمئن باشند که یک ریال از آن به جیب اعضای شورای شهر نرفته.
ـ شما بخش اصلی این پول را به هرنفر پنج هزار تومان دادید. پنج هزار تومان پول چندانی نیست تا کسی روی آن حساب باز کند. در حالی که با 25 میلیون تومان کار عمرانی مهم می توانستید انجام دهید. آیا بنظر نمی آید این اقدام شما قدری کج سلیقگی بود و در واقع این پول از بین رفت؟
ببینید، پس از صرف سه میلیون تومان برای ساخت بهداری، دولت هم ده میلیون تومان کمک کرد. یعنی اگر آن سه میلیون تومان نبود دولت آن ده میلیون را نمی داد.
نظر ما این بود که این پول را اینگونه برای عمران مصرف کنیم و 37 میلیون تومان را تبدیل به 370 میلیون کنیم اما جوسازی شد و فشارهای زیاد بر ما بود که نه، این پول مستقیم بین مردم تقسیم شود. طبق نظرخواهیای که انجام دادیم علیرغم میل باطنی همه ی اعضای شورای شهر به این نتیجه رسیدیم که به هرنفر پنج هزار تومان بدهیم.
ـ الآن معدن نمک در چه وضعیتی است؟
مجوّزهایی را سازمان صنایع صادر کرد و از حدود بیست روز پیش معدن دوباره فعال شد. سود آن به این صورت تقسیم می شود: 65 درصد برای شرکت مردمی عدالت گستر است که بالغ بر یازده هزار عضو دارد یعنی جمعیت حسن آباد، کمال آباد، دستجرد، خارا، مالواجرد و یخچال می شود. سی درصد هم برای شرکت وحدت است. و نیز بخاطر آلایندگیهایی که این معدن برای خارا دارد پنج درصد هم به این روستا اختصاص می یابد.
ـ با نظارت چه کسی از معدن برداشت می شود؟
مدیر عامل شرکت مردمی عدالت گستر و مدیر عامل شرکت وحدت.
ـ چگونه سود آن تقسیم می شود؟
پس از کسر کلیه ی مخارج معدن (مثل سهم سازمان صنایع، حق الزحمه ی کسانی که نمک جمع آوری و بارگیری می کنند و...) بقیه ی سود آن برای سهامداران است یعنی تقریبا نصف می شود.