کشتارگاه دام، نیاز فراموش شده در جرقویه
به بهانه 14 مهر روز ملی دامپزشکی
دکتر سید جواد طباطبایی
حدود 1709 عامل بیماریزا در انسان شناخته شده که 832 عامل آن (حدود 49%) مشترک و قابل انتقال بین انسان و دام می باشد و بعضی از این بیماریها غیرقابل درمان بوده و ابتلا به آنها مساوی با مرگ است و بعضی بسیار صعب العلاج. لذا اقدامات پیشگیرانه از این بیماریها در حد امکان ضروریست.
مسلما این اقدامات مستلزم زیرساخت هایی از جمله «وجود کشتارگاه بهداشتی دام» است تا دامها در شرایط مناسب و با رعایت موازین شرعی و بهداشتی ذبح شده و توسط دامپزشک ناظر، مورد بازرسی بهداشتی قرار گرفته و لاشه های دامهای بیمار حذف و لاشه های سالم مورد تأیید واقع شده و عرضه گردد.
علیرغم گذشت حدود 32 سال از پیروزی انقلاب اسلامی و در عین فراهم شدن بسیاری از امکانات زندگی در بخش های جرقویه علیا و سفلی، متأسفانه هنوز این دو بخش بزرگ از شهرستان اصفهان، فاقد کشتارگاه دامی بوده و دامها در شرایط غیربهداشتی و بدون نظارت بهداشتی، کشتار و عرضه می گردد و چه بیماریهای مستقیم و غیر مستقیم که ساکنین این مناطق را درگیر نمی نماید و سپس عمری را با هزاران درد و رنج و با صرف هزینه های گزاف فردی و ملی در راستای تشخیص و درمان آنها سپری نموده تا درمان بشوند یا نشوند.
قطعا تنها علت چنین اوضاع اسفناکی کمبود اعتبارات نبوده چرا که ساخت کشتارگاههای مناسب در این مناطق نیاز به اعتبارات چندانی نیست (حدود پنجاه میلیون تومان) در حالی که امکاناتی در این مدت به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی جهت این مناطق فراهم شده که برای هرکدام اعتبارات چند صد میلیون تومانی هزینه شده همچون برق سراسری، آب اشامیدنی، گاز شهری، تلفن و... و هریک در جای خود بسیار ضروری و حیاتی بوده و سزاوار شکرگزاری بی نهایت است.
بنابراین علت اساسی برای نبود کشتارگاه را باور نداشتن جمله ی «پیشگیری بهتر از درمان است» باید دانشت یا شاید به این موضوع توجه نشده که کشتارگاه دارای دامپزشک ناظر بهداشتی چگونه می تواند زیرساخت بهداشتی عمومی جامعه باشد و از بروز و انتشار بیماریها پیشگیری نماید.
توجه داشته باشیم که:
ـ شناسایی تنها و تنها یک لاشه گاو مبتلا به بیماری سل و حذف آن در کشتارگاه، مانع از انتشار بیماری به حدود 400 خانوار می گردد!
ـ ضبط کیست های هیداتیک در کشتارگاه و امحاء بهداشتی آن از انتشار این بیماری جلوگیری می نماید!
ـ کشتار دامها در کشتارگاه بهداشتی یکی از راهکارهای پیشگیری از انتشار بیماری کشنده تب خونریزی دهنده کریمه کنگو می باشد.
و...
آنگاه به این باور می رسیم که کشتارگاه دارای دامپزشک ناظر بهداشتی، زیر ساختی مهم و اساسی برای بهداشت عمومی بوده و می بایست خیلی زودتر از اینها بنا می شد و جلو ضرر را هرجا بگیریم نفع است. پس سریع تر دست بکار شویم تا در آینده نزدیک با همت مضاعف و عزم راسخ مسئولین محترم خصوصا بخشداران و شهرداران گرامی در ساخت کشتارگاه و یا ترغیب و تشویق و پشتیبانی از بخش غیر دولتی در این خصوص شاهد عرضه گوشت قرمز بازرسی بهداشتی شده در بخشهای جرقویه علیا و سفلی باشیم.
البته شاید این موضوع مطرح گردد که بعضی از شهرهای کوچک و روستاهای پراکنده دیگر نیز این مشکل را دارند و علت آن مشکلات حمل دام از همه روستاها به کشتارگاه و انتقال گوشت بدست آمده با توجه به بعد مسافت و محدود بودن تعداد دامهای کشتاری توسط هر قصاب و مقرون به صرفه نبودن و مسائلی از این قبیل.
درجواب باید گفت دو راهکار کوتاه مدت و بلند مدت در این زمینه وجود دارد:
1ـ راهکار کوتاه مدت: راه اندازی دو کشتارگاه در نزدیکی دو منطقه پر جمعیت در بخش های جرقویه علیا و سفلی و پیگیری استفاده شهرها و روستاهای همجوار تا حد ممکن از آن.
2ـ راهکار دراز مدت: با فرهنگ سازی مناسب بستری را فراهم نمود تا گاو و گوسفند و بز و شتر صرفا در کشتارگاههای صنعتی کشتار گردد گوشت استحصالی در قطعات مختلف (لاشه – نیم لاشه و بسته بندی های متنوع) بصورت سرد و تازه و همچنین بصورت منجمد (مشابه مرغ) در تمامی شهرها و روستاها عرضه گردد.
ضمن تشکر و تقدیر از زحمات تمامی مدیران و تصمیم سازان و آرزوی سلامتی و توفیق مضاعف برای این عزیزان در جهت تأمین امکانات مناسب و درخور شأن مردم بزرگوار و همیشه در صحنه و ولایتمدارمان.
javadtaba50@yahoo.com