بهترین راه برای جبران کمبود آب کشاورزی، آبیاری قطرهای و بارانی است. جناب آقای سید غلامرضا فاطمی مجاهد در پایان سال 1389 موفق به نصب سیستم آبیاری قطرهای در ملک خود شد. او طی گفتگویی اطلاعات مورد نیاز را سخاوتمندانه در اختیارمان قرار داد. دعاگوییم تا مزرعهی وی همواره شکوفا و پربار باشد.
ـ آبیاری قطرهای چگونه آبیاریای است؟
این نوع آبیاری در باغ ها کاربرد دارد. به این صورت که آب از طریق لوله به پای درختان هدایت می شود و با قطره چکان به پای درخت می ریزد. بسته به اندازهی درخت، از یک تا پنج قطره چکان نصب می کنند.
ـ آیا هرکسی می تواند خودش لوله و قطره چکان را خریداری و این کار را انجام دهد؟
این سیستم تنها از لوله و قطره چکان تشکیل نشده. اگر فقط از لوله و قطره چکان استفاده شود، بعد از مدتی رسوب و جلبکها جلو سوراخها را خواهند گرفت. بنابراین آبها از فیلترهای مخصوص می گذرند. قبل از انجام این کار باید آب از نظر شوری و شیرینی و مقدار رسوب آزمایش شود. خاک را هم آزمایش می کنند تا معلوم شود هردرخت چقدر آب نیاز دارد. شیپ زمین مشخص می شود. در مجموع این کار حساب شده و علمی باید صورت گیرد و الا هزینه های کشاورز از بین می رود.
وقتی که این مراحل انجام شد و نقشه ی لازم تهیه شد، اگر کسی یکی دو بار این کار را دیده باشد، طبق نقشه می تواند انجام دهد.
ـ آبیاری قطره ای مصرف آب را چه مقدار کاهش می دهد؟
کار ما به تازگی به اتمام رسیده و تا چندین بار زمین را آبیاری نکنیم نمی توانم اظهار نظر قطعی کنم اما حدس می زنم حد اقل مصرف آب یک پنجم بشود. احتمال کمتر را هم می دهم.
ـ آیا فایده ی این نوع آبیاری فقط در کم شدن مصرف آب است؟
فایده های دیگری هم دارد. مثلا تعداد کارگران مورد نیاز کمتر می شود. کیفیت و کمیت میوه ها بهتر شده زودتر به ثمر می رسند. کود دادن آسان تر و دقیق تر می شود چون تانکرهای مخصوص کوددهی نیز نصب می شود و پس از حل کردن کود در آن، کود به همه ی درخت ها به اندازه ی نیاز می رسد. وقتی که آبیاری از طریق جوی صورت می گیرد علفهای هرز فراوان در سر راه آب سبز می شود در حالی که دیگر از این علفها خبری نیست بلکه تنها اندکی در پای درختان سبز می شود و راحت تر می توان آنها را زدود. و چون آب در نهر جریان ندارد فرسایش خاک نداریم و آب، خاکها جابجا نمی کند.
ـ چقدر هزینه دارد؟
اگر زمین خرجهای اضافی نداشته باشد، هر هکتار حدود دو میلیون و هشتصد هزار تومان هزینه لازم دارد.
ـ جهاد کشاورزی چه کمکی به شما کرده؟
آزمایش آب و خاک و تهیه ی نقشه ی اولیه، هزینه ی زیاد دارد. جهاد کشاورزی به صورت رایگان این کار را برای ما انجام داد و سپس شرکت خصوصی طبق همان نقشه، سیستم را برای ما نصب کرد.
همچنین به ازای هرهکتار دو میلیون و هشتصد هزار تومان به ما وام دادند. البته اگر چاه ما پروانه داشت، وام بیشتری می توانستیم بگیریم. نصف این مقدار وام بلاعوض است و برنمی گردانیم.
همراه آقای فاطمی مجاهد: 09122511993