رفتار پیامبر(ص) با داماد و دختر خویش
سید حسن فاطمی
در این وبلاگ مطلبی با عنوان «غیرت پدر زنها» داشتم. بازدیدکنندگانی خواستند تا آن را مستندتر و مفصلتر بیان کنم. لذا نوشتهی زیر را تقدیم می دارم. به امید روزی که به آموزه های دینی نزدیکتر شویم.
متأسفانه ما مسلمانان در امور جنسی فقط به بخشی از آموزه های اسلام توجه می کنیم. برای همین است که معضل جنسی در جامعه ی ما حل نمی شود. از یک طرف زناکار را به سختی مجازات می کنیم و از طرف دیگر مانع ترویج ازدواج موقت و مجدد می شویم و گامی برای ترویج آنها بر نمی داریم.
از یکسو پدر و مادرها در مورد دختران خود چنان غیرت نشان می دهند که بعد از ازدواج نسبت به شوهرشان هم حیا دارند و سردمزاج می شوند، اما به آن آموزه های اسلام در مورد ترک غیرت بی جا توجه ندارند.
در اینجا رفتار رسول خدا(ص) را ـ به عنوان برترین شخصیت اسلام که باید از او الگو بگیریم ـ با دختر و داماد خویش را می آوریم. بنظر می رسد اگر پدرها اینگونه برخورد کنند، بخشی از سردمزاجیهای خانمها از بین خواهد رفت.
به خلاصه ی چند حدیث توجه کنید:
سخن گفتن پیامبر(ص) با دخترش در مورد خواستگاران
هنوز کم نیستند مردانی که وقتی خواستگار می آید به هیچوجه مستقیم با دختر خود در این باره سخن نمی گویند و به خیال خود حیا را رعایت می کنند. اما توجه ندارند که با این رفتار، غیر مستقیم به دخترشان القا می کنند که شوهر کردن نوعی کم حیایی است و الا دلیل نداشت که پدر مستقیم با دخترش سخن نگوید.
اما پیامبر اکرم مستقیم با دخترش در مورد خواستگاران سخن می گفت و جالب آنکه وقتی امام علی به خواستگاری آمد، با او در مورد خواستگاران دیگر حضرت زهرا صحبت کرد. (الأمالی للطوسی: ص 39 ح 44، بشارة المصطفى: ص 261)
قبل از زفاف علی(ع) و فاطمه(ع)
الف) پیش از زفاف، پیامبر اکرم(ص) آداب حجله را به داماد خود امام علی یاد داد و سپس در مورد مسائل آمیزشی مفصل با آن حضرت سخن گفت. جالب آنکه پیامبر به او نمی گوید: هرکه بخواهد با همسرش همبستر شود چنین و چنان کند بلکه می گوید: یا علی هرگاه خواستی با زنت آمیزش کنی ...
جالب آنکه پیامبر این جمله را بارها تکرار می کند. (کتاب من لا یحضره الفقیه: ج 3 ص 551 ح 4899، علل الشرائع: ص 514 ح 5، الأمالی للصدوق: ص 663 ح 896)
اکنون که عصر تمدن و پیشرفت است، کدام پدرزن حاضر می شود مسائل آمیزشی را یاد دامادش بدهد؟
ب) پیامبر(ص) در شب زفاف نزد عروس و داماد رفت و زیرانداز و روانداز را در برابر دیدگانشان و به دست خود برای آنها پهن کرد و از آنها خواست تا بر آن بخوابند. سپس برای هردو دعا کرد. (المناقب للکوفی: ج 1 ص 217 ح 136 و ج 2 ص 203 ح 675)
بعد از عروسی
الف) امام علی(ع) می فرماید: صبح روز چهارم بعد از عروسی من و حضرت فاطمه(ع) زیر عبایی خوابیده بودیم. وقتی که صدای پیامبر(ص) را شنیدیم، بلند شدیم که نزد او برویم (از اینجا معلوم می شود که با لباس بودند) اما رسول خدا فرمود: قسم به حقی که بر شما دارم برگردید تا به شما ملحق شوم.
برگشتیم و زیر عبا خوابیدیم. حضرت محمد(ص) نزدمان آمد. وسط ما میان سرهای ما نشست و پاهایش را زیر عبا وارد کرد. یک پای او را من گرفتم و به سینه چسباندم و پای دیگر را فاطمه گرفت و به سینه چسباند.... (المناقب للخوارزمی: ص 352 ح 364، کشف الغمة: ج 1 ص 362، بحار الأنوار: ج 43 ص 133 ح 32)
ب) در روایت دیگر است که پیامبر در صبح عروسی وقتی پایش را زیر روانداز عروس و داماد برد به امام علی(ع) فرمود: همسرت را چگونه یافتی؟ جواب داد: کمک کار خوبی در راه اطاعت خداست. سپس همان سوال را از فاطمه(س) پرسید. جواب داد: بهترین شوهر است.
سپس پیامبر از خدا خواست که محبت را میان آن دو برقرار سازد و نسلی نیکو به آنها بدهد. (المناقب لابن شهر آشوب: ج 3 ص 356، بحارالأنوار: ج 43 ص 117)
غیرت در حلال نیست
طبق فرموده امام صادق(ع) در حلال غیرت نیست پس از آنکه پیامبر در شب عروسی دخترش پاهایش را در رختخواب عروس و داماد میان آن دو وارد کرد. (کافی: ج 5 ص 538)
یادآوری:
پدر و مادری که نسبت به دختر و دامادشان بیش از اندازه غیرت بیجا نشان می دهند، در واقع زمینه ی سردمزاجی و حیای بیجای دخترشان نسبت به شوهر را فراهم می کنند. برای همین است که مردی در قم به یکی از علما گفته بود همسرم جلو من چادر سر می کند نمی دانم چه کنم؟!
ظاهرا یک هدف پیامبر اکرم(ص) از رفتارهایی که در بالا ذکر کردیم، مبارزه با فرهنگ عرب جاهلی نسبت به دخترانشان بود. همانهایی که ـ به قول قرآن مجید ـ وقتی خبر می شدند همسرشان دختر بدنیا آورده، از شدت خشم صورتشان سیاه می شد.
البته این به معنای این نیست که در برابر داماد امور دیگر رعایت نشود. داماد هنگام همنشینی با خواهرزن و مادر زن و دیگر بستگان همسرش حریمها را باید کاملا رعایت کند.