مسجد حاج سید حسن. همانگونه که نام مسجد نشان می دهد بانی آن مرحوم حاج سید حسن ـ فرزند ابراهیم ـ است. وی در سال 1262ق ملکی را وقف این مسجد کرد و آن را «جدیدالبنا» معرفی کرده است.
پس از سال ها بهره برداری از آن، حدود 25 سال متروکه و در آستانه ی خرابی بود. تا اینکه به سرپرستی آیت الله محمد سعادت مسجد تخریب شد. مرحوم حاج سید محمد طباطبایی ـ فرزند حاج سید رضا ـ 130 متر از خانه اش در جوار مسجد را به مسجد داد. خانه ای کوچک حدود 120 متر هم در کنار مسجد، خیریه ی نجفیه و وقف بود که متروک مانده بود. متولی آن، خانه را به مسجد واگذار کرد. خود مسجد اصلی هم حدود سیصد متر زمین داشت که پس از گذشت حدود دو سال بنا تجدید و وسعت مسجد به حدود پانصد متر رسید.
در حال حاضر حدود صد متر دیگر از خانه ی حاج سید محمد طباطبایی نیز به مسجد داده شده اما فعلاً به همان صورت باقی مانده که از کوچه ی پشت مسجد، سمت محراب برای آشپزخانه ی مسجد تدارک دیده شده.
اکنون امامت جماعت این مسجد به عهده ی آیت الله محمد سعادت است.
برگرفته از مصاحبه ی آیت الله محمد سعادت. ر.ک: حسن آباد جرقویه، ج 1، ص 49 ـ 50
وقف ملک برای مسجد حاج سید حسن
مسجد حاج سید حسن یکی از مساجد بزرگ و معروف حسن آباد است که حدود 170 سال پیش به دست یکی از خیران این شهر به نام حاج سید حسن بنا گردید. آنچه در ذیل می آید وقف املاکی برای این مسجد توسط بانی آن می باشد.
متن سند چنین است:
الحمد لله الواقف علی الضمائر، و الصلوة و السلام علی محمد و آله خیر القبائل و العشائر.
وبعد؛ غرض از تحریر این کلمات شرعیة الدلالات این که توفیق جناب اقدس الهی شامل اطول ... مآل، توفیق آثار، عالیشان، عزت و سعادت نشان، سلالة الاعاظم و الاشراف و السادات، خیر الحاج حاجی سید حسن خلف مرحوم حاجی سید محمد ابراهیم حسن آبادی گردید وقف مؤبّد و حبس مخلّد شرعی نموده نیم طاق مزرعه موسومه به حاجی آباد مِن مزارع قریه حسن آباد ... بیست [و] چهار طاق از مجاری و منابع و ... و جدول و پیش کار و ... تابعه و کافه ملحقات شرعیه و عرفیه بر مسجد جامع جدید البناء خودِ واقف واقعه در قریه حسن آباد ... صرف اخراجات ضروریه مسجد نمایند از روغن چراغ به جهت روشنائی و خرابی و فروش و سایر اخراجات ضروریه که محتاج الیه باشد.
و تولیة آن مادام الحیوة مفوّض به خود سرکار واقف می باشد و بعد از حیوة مفوّض به ارشد اولاد ذکور نسلا بعد نسل می باشد. فمن بدّله بعد ما سمعه فإنه آثم.
حبسه وقفا صحیحا شرعیا و کان وقوع ذلک فی أول شهر ذی القعدة الحرام سنة 1262
نقش مهر: حسن بن ابراهیم طباطبایی
نیاز به تکمیل