ا
بازی با آبروی دیگران
ویژگی مناطق کوچک
سید حسن فاطمی
پیش از این با عنوان «حسد ویژگی مناطق کوچک» به یکی از خصوصیات این مناطق پرداختیم. آن نوشته عکس العملهای متفاوت در پی داشت. برخی انتقاد کردند و برخی تشویق. اما ما نمی توانیم رضایت همه را جلب کنیم. از هردو طرف تشکر می کنیم. در این پست به «بازی با آبروی دیگران» می پردازیم که یکی از گرفتاریهای بزرگ در روستاها و شهرهای کوچک است.
متأسفانه لطمه به حیثیت دیگران در همه جا دیده می شود اما در مناطق کوچک، به دلیل آشنایی با هم، این صفت زشت بیشتر مشهود است. بارهاادامه مطلب...
حسد ویژگی مناطق کوچک
سید حسن فاطمی
یکی از راههای رشد و ترقی، بیان ضعفها در کنار خوبیهاست. بیان خوبیها، برای اعتماد بنفس تأثیرگذار است اما کافی نیست بلکه باید رفتارهای ناشایست را نیز گوشزد کنیم.
برخی ویژگیها مانند فضولی، مسخره کردن، بازی با آبروی دیگران، حسد و ... در روستاها و شهرهای کوچک، بیشتر دیده می شود و به مناطقی خاص اختصاص ندارند. در اینجا تنها به حسادت اشاره می کنیم با این امید که خوانندگان گرامی خصوصیات دیگر را نیز برشمرند.
حسد بیماری ای است که انسانها در هر سن و در هر مکانی ممکن است گرفتار آن باشند اما در مناطق کوچک تر بیشتر مشهود است. راستی فکر کردیمادامه مطلب...
دو تذکر در مورد اموات
سید حسن فاطمی
رسمهایی در مورد اموات دامنگیر بیشتر ما ایرانیان از جمله حسن آبادیها شده که بعضی از آنها نه تنها ریشه در احادیث ندارد بلکه برعکس روایات است و از سوی دیگر توصیه هایی در روایات آمده که ما به آنها بی اعتناییم. قبلا در مورد هزینه های اضافی برای اموات، چگونگی برپایی مجلس ختم، ازدواج بیوه زنان، افراط در غصه برای اموات و تأخیر ازدواج به خاطر اموات سخن گفتیم و اکنون در قسمت آداب ناپسند قابل دسترسی است. در اینجا به دو مورد دیگر نیز اشاره می کنیم:
یک. توجه به بدهی میت
وقتی از پیامبر اکرم(ص) می خواستندادامه مطلب...
باز هم سخن از هزینه های اموات
به دنبال درج مطالبی در زمینه هزینه های اموات، به مطالبی دست یافتیم که درج آنها را مناسب دانستیم:
حجت الاسلام محمود کریمیان:
چند سال پیش برای تبلیغ به روستایی در یکی از بخشهای چهار محال و بختیاری رفتم. ساکنان روستاهای فراوان در این بخش، از دو تیره بودند و به دلیل ازدواجهای فامیلی، تقریبا همه افراد هر تیره با هم فامیل بودند. اگر یکی از آنها از دنیا می رفت، مردم آن طایفه از روستاهای اطراف بدون دعوت، برای برگزاری مراسم جمع می شدند. برای تهیه غذای این مجالس گوسفندان فراوان می کشتند به طوری که یک بار موقع جمع کردن پوستها، لاشه ی دو گوسفند را از میان آنها یافته بودند. این هزینه سنگین یعنی از دست دادن عزیز و مال با هم. البته آن موقع این رسوم برچیده شده بود.
یکی از ثروتمندان آنجا اینادامه مطلب...
هزینه های اضافی برای اموات
سید حسن فاطمی
معمولا مرگها ناگهانی است حتی در مورد کسانی که پیش از مرگشان بیمار هستند غالبا زمان مرگ را نمی توان تشخیص داد. بنابراین نزدیکان بیشتر اموات، آمادگی برای مراسم پرهزینه را ندارند اما یکباره باید هزینه های سنگین ناهار و شام و امور دیگر را به دوش بگیرند. کدام روایت چنین سفارشی کرده؟ بلکه بعکس در روایت است که وقتی کسی از دنیا می رود، تا سه روز برای صاحبان عزا غذا ببرند. کار ما بعکس است نه تنها برای آنها غذا نمی بریم بلکه میهمانشان هم می شویم!!
یکی از دوستان کهادامه مطلب...
مجلس ختم
سید حسن فاطمی
چرا به مجالس ترحیم «مجلس ختم» می گویند؟ علت این نامگذاری این است که در چنین مجالسی یک ختم قرآن صورت گیرد. لذا یک قرآن کامل را ورق ورق می کنند و معمولا هر حزب را جداگانه جلد می کنند. در مجالس ختم، این قرآنهای کوچک را میان حاضران توزیع می کنند تا هرکس یکی از آنها را برای مرده بخواند و روی هم ثواب یک ختم قرآن ـ که ثواب فراوان دارد ـ به روح مرده برسد. اما بعضی با اینکه سواد دارند، نه قرآن می خوانند و نه فاتحه، مثل اینکه برای تماشا آمده اند. برخی که قرآن می گیرند نیمه می خوانند و توزیع کننده ی قرآن، همان قرآنی را که شخصی خوانده دوباره به دیگری می دهد و در عوض بعضی قرآنها نخوانده باقی می مانند. به این صورت «مجلس ختم» تحقق پیدا نمی کند.
بنابراین اصل و اساس مجلس ختم یعنیادامه مطلب...
از زبان یک بانو
در پی آنچه تحت عنوان «ازدواج بیوه زنان، معضل فرهنگی دیگر» در این وبلاگ آمد، خانمی برایمان نوشته ای ارسال کرده، که توجه شما را به آن جلب می کنیم:
خیلی جالب بود که من با این مطلب مواجه شدم . مثلا دین ما به ما یاد داده که نسبت به مسایل یکدیگر بی تفاوت نباشیم. اما ما در مقابل طبیعی ترین حق مسلّم یک انسان نه تنها مسئول نیستیم بلکه از آن، چنان معضل اجتماعی می سازیم که سالها گریبان همه را می گیرد.
من که با شما صحبت می کنم یک زن هستم باادامه مطلب...
ازدواج بیوه زنان، معضل فرهنگی دیگر
سید حسن فاطمی
بسیاری از مردم و نیز در حسن آباد، ازدواج زنى را که همسرش از دنیا رفته، نوعى کممحبتى یا ناسپاسى نسبت به شوهر قبل تلقّى مىکنند. این فکر نادرست چنان تأثیرگذار است که برخى زنان با اینکه در جوانى، شوهر خود را از دست دادهاند، به دلیل علاقه زیاد به همسر خود، تا پایان عمر، تن به ازدواج مجدد نمىدهند و گاهی آن را خیانت به شوهر خود می پندارند و بعضی، ازدواج نکردن را افتخار براى خود به حساب مىآورند. متأسفانه برخی بیوهزنان به دلیل ازدواج مجدد، از سوى نزدیکان همسر قبل، طرد شدهاند.
اینان با تن ندادن به ازدواج، متحملادامه مطلب...
افراط در غصه برای اموات
سید حسن فاطمی
یکی از مشکلات فرهنگی در حسن آباد، غصه ی زیادی برای برخی اموات است. ما بیش از اندازه برای مردههایمان ناراحتی می کنیم. برخی در اثر از دست دادن عزیزشان غش میکنند. بسیاری از پدر و مادرها پس از مرگ جوانشان دیگر نمیتوانند در خانهای که او در آن بوده، زندگی کنند و حتی گاه پیری زودرس سراغشان میآید.
انسان با از دست دادن عزیزش ادامه مطلب...
تأخیر در ازدواج به خاطر اموات
سید حسن فاطمی
یکی از رسمهای رایج در حسن آباد این است که وقتی شخصی از دنیا می رود، نزدیکان او حتی همسایگان، ازدواج خود را تأخیر می اندازند. هرچه شخص مرحوم، نزدیکتر باشد، بستگان او ازدواج را بیشتر به عقب می اندازند به گونه ای که یک سال تأخیر به خاطر رحلت بستگان درجه یک مانند پدر و مادر و خواهر و برادر، حتمی است.
این درحالی است که چنین رسمهاییادامه مطلب...