سند زیر سال 1237 هجری قمری نوشته شده. 198 سال پیش.
این سند مربوط به حسن آباد جرقویه است.
در آن نام چند تن از سادات حسن آباد به چشم می خورد.
خواندن آن دشوار است. افرادی که با این خطوط آشنا هستند، اگر متن آن را تایپ و در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهند، ممنون می شویم.
برای دریافت تصویر بزرگ تر، ادامه مطلب...
سندی از سادات چشمهعرب در احمدآباد
سید حسن فاطمی
طبق تحقیقاتم همهی سادات احمدآباد (معروف به سادات چشمه عرب) حسن آبادی الاصل بوده نوادهی میرعمادند. به این صورت که جد آنها برای نظارت بر موقوفات محمدحسین خان صدر از حسن آباد به احمدآباد مهاجرت کرد و سادات احمدآباد از نسل اویند و سید دیگری به آنجا مهاجرت نکرده است.
جناب آقای حسن صادقی (طاهر) سندی متعلق بهادامه مطلب...
تعبیر «سنگواره» در این نوشته اصطلاح زمینشناسی نیست بلکه برگرفته از زبان محلی حسنآباد است.
سنگنوشته های آواره
ابوالحسن صادقی
وقتی در شهری موزه یا سازمانی جهت حفظ آثار تاریخی آن وجود نداشته باشد، این آثار یا به شهرهای دیگر منتقل می شود یا مانند سنگ زیر آنقدر در جایی می ماند که از بین برود. «سنگ نوشته» یا «واره بند» به موانعی گفته می شود که در آبیاری صحراهای حسن آباد جلوی جوی آب می گذارند تا مسیر آب را تغییر دهند. هر چند اکثر مواقع برای تغییر مسیر آب از گل و لای داخل جوی استفاده می شود، اما در خیلی موارد هم از واره بندهای سنگی استفاده می شود که مناسبتر می باشد. روزی در ترکیب یکی از این واره بندهای سنگی دقت می کردم که سنگ نوشته (سنگ تاریخ) ای را دیدم و بعد از کمی دقت به قدمت زیاد آن پی بردم. حدس بزنید این سنگ مربوط به چه سالی است؟ بله! 1012 قمری. یعنی دقیقاً 419 سال پیش. اما این تنها مورد نیست، بلکه در بسیاری از نقاط دیگر صحرا، سنگ تاریخهای کوچکیادامه مطلب...
قدیمی ترین سند
از میان سندهای تاریخ دار منطقه در نزدم، قدیمیترین آنها به سال 1222 قمری (208 سال پیش) باز می گردد. متأسفانه بسیاری از کلمات آن خوانا نیست که به جای آنها سه نقطه گذاشتم. امید است بازدیدکنندگان محترمی که توانستند آن عبارتها را بخوانند، در قسمت «نظریات» ما را آگاه کنند.
جا دارد از مرحوم حاج میرزاادامه مطلب...
وقف ملک برای مسجد حاج سید حسن
سید حسن فاطمیالحمد لله الواقف علی الضمائر، و الصلوة و السلام علی محمد و آله خیر القبائل و العشائر.
وبعد؛ غرض از تحریر این کلماتادامه مطلب...
اسناد موقوفات
سندهای قدیمی برای آگاهی از تاریخ هر شهر و منطقه اهمیت فراوان دارند. از این رو به تازگی تمامی وقف نامه های استان اصفهان که در اداره کل اوقاف این استان نگهداری می شوند، در 12 جلد به چاپ رسیده اند. علاوه بر درج تصویر سندهای خطی، به دلیل خوانا نبودن بعضی عبارتها، متن آنها به صورت حروفی و خوانا نیز آمده است و حتی عبارت نقش مهرها را نیز نوشته اند.
برخی از این سندها به حسن آباد جرقویه مربوط می شود. مثلا در جلد پنجم از صفحه 438 به بعد، متن کامل وقفنامه صدر به تاریخ 1234 قمری آمده است.
کتاب با سرپرستی حجت الاسلام سید صادق حسینی اشکوری تهیه و در سال 1388 مجمع ذخائر اسلامی آن را به چاپ رسانده است.
نبود فهرستهای اعلام و اماکن و ... سبب شده به شایستگی نتوان از این کتاب ارزشمند بهره برد. امید است با تهیه فهرستهای فنی متعدد، گامی مهم در بهره برداری از این کتاب گرانقدر برداشته شود.
تلفن مجمع ذخائر اسلامی: 7713740 ـ 0251
موقوفات جرقویه علیا
اداره اوقاف و امور خیریه استان اصفهان طی نامه شماره 6495 مورخ 29/5/1386 به بخشداری جرقویه علیا فهرست موقوفات را اعلام کرد. متن نامه را می آوریم و پس از آن تذکراتی را ذکر می کنیم:
بخشداری محترم جرقویه سفلی ـ علیا
باسلام
احتراما، نظر به اینکه به موجب وقفنامه سنه 1234هجری قمری محمد حسین صدر اعظم رقباتی به شرح ذیل وقف شده ... خواهشمند است به شوراهای اسلامی روستاهای مزبور اعلام تا متصرفین و کشاورزان اراضی مورد بحث ... جهت پرداخت حقوق موقوفه با در دست داشتن کلیه مدارک مورد تصرف به این اداره به آدرس ذیل مراجعه نمایند:
1- تودش علیا جرقویه ـ مقدار یازده و نیم طاق مشاع از کل سی و دو طاق شش دانگ قریه تودش علیا .
2- دستجرد جرقویه ـ مقدار ادامه مطلب...
سندی از احمدآباد جرقویه. فرستنده: سید یحیی آزادی احمدآبادی (محمد علی)ادامه مطلب...
نه سند
جناب آقای حسن صادقی (طاهر) نه سند را برایمان ارسال کرده است که آنها در معرض قرار می دهیم:
سند86:ادامه مطلب...