ضرب المثلهای پا (پعَ)
ضرب المثلهای رایج در حسن آباد به زبان محلی
ابوالحسن صادقی
1- پامْ دیم مرزی خُوم هیسُو (پام روی مرز خودمه است)
2- کَرکْ یَگ پا دَارو ( مرغ یک پا دارد)
3- پاش دیم ماری سیا هیسو وینِه گیروَ (پایش روی مار سیاه است برنمی داره)
4- پاش دیم پوسَهَ پیاز هی سوُ (پاش روی پوسته پیاز است)
5- ریگ بینَه وادامه مطلب...
ضرب المثلهای «کاری»
1- کار دَسی کاردُون گُو تا؛ کارها را باید به دست کاردان سپرد.
2- کاری نَه کَرْتَه عِرَقُش بِه کِرتی؛ هنوز کاری انجام نداده، عرق کرده.
3- کاری شُوُ لُو سِفتیُ یُو؛ کاریست هم آسان و هم سخت.
4- کار وُ بارُوش چاکُو؛ کار و زندگیش روبراه است.
5- یوُن کاروُن وِرُش هَم نَدِرو؛ این کار قابل انجام نیست، کار جور نیست.
6- همِه کارَهادامه مطلب...
قلیه (Ghelyeh)
روشی سنتی برای نگهداری گوشت
شهربانو فاطمی
یکی از غذاهای معروف در حسن آباد که در گذشته به آن بیشتر بها می دادند قلیه است. آن زمان که برق و یخچال نبود در زمستان وقتی گوسفندی را سر می بریدند، بخشی از گوشت آن را (بدون استخوان) خرد کرده، بدون افزودن هیچ چیز حتی آب و نمک، در دیگی می ریختند. درش را می گذاشتند و با آتش ملایم کم کم پخته می شد.
سیراب گوسفند را شسته، آن را پشت و رو می کردند تا ادامه مطلب...
ضربالمثلهای گربهای (میلی mili)
امسال سال ببر یا پلنگ است. (هنوز ندونستیم کدوم درسته) نظر به اینکه ضرب المثلی در مورد این دو حیوان گربهسان در حسن آباد وجود ندارد، جناب آقای ابوالحسن صادقی به مناسبت نوروز، ضرب المثلهایی در مورد گربه در اختیارمان قرار داده.
بدون شرح:ضرب المثل های گاوی
ابوالحسن صادقی
آنچه در پی می آید چند ضرب المثل است که کلمه ی «گاو» در آنها به کار رفته و در حسن آباد رواج دارد. آنها را به زبان محلی می آورم. ناگفته نماند که ممکن است این مثلها در جاهای دیگر نیز استعمال شوند.
بزودی ضرب المثل هایی مربوط به چیزهای دیگر نیز تقدیم خواهم کرد. امید است خوانندگان گرامی ضمن ارائه ی انتقادات خودادامه مطلب...
پرداختن به آداب و سنن از اهمیتی خاص برخوردار است مخصوصا در این زمان که فرهنگها به سرعت در حال تغییر و تحولند. بر ماست که هرچه زودتر اقدام به ثبت و ضبط آداب و سنن دیار خود کنیم و الا شاهد فراموشی بسیاری از آنها خواهیم بود؛ چنانکه بخش زیاد از آنها فراموش شده و راهی برای دست یافتن به آنها نداریم. از جناب آقای احمد صادقی بابت پرداختن به این مهم تشکر می کنیم. منتظر دیگر نوشته های ایشان هستیم.
فرهنگ عامیانه نیازمند توجه بیشتر
احمد صادقی
ضمن عرض سلام و خسته نباشید لازم دانستم از شما و دیگر دوستان که در راه اندازی وبلاگ حسن آباد همچنین در گردآوری مطالب تلاش می کنند، صمیمانه سپاسگزاری نمایم.
پیشنهاد می کنم دوستان در معرفی شهر حسن آباد و نسبت به جمع آوری فولکلور یا فرهنگ مردم زادگاهشان از قبیل آداب وادامه مطلب...
آیین جِرجِرونی در شب 27 رمضان
حسن صادقی
یکی از رسوم برجای مانده از روزگاران کهن در منطقه حسن آباد، مراسم «جرجرونی» است که فقط در شب 27 رمضان به این صورت برگزار می شود که از یک ساعت بعد از غروب آفتاب شروع شده و تا پاسی از شب ادامه دارد. کودکان و جوانان و گاه بزرگترها با تشکیل گروههایی چند نفره به صورت خانه به خانه به درب منازل مراجعه می کنند و با سر دادن اشعاری، از صاحب خانه چیزی طلب می کنند. در قدیم معمولاً خوراکی و خشکبار به مراجعه کنندگان می دادند ولی امروزه پول جایگزین آنها شده است.
آنها بعد از مراجعه بهادامه مطلب...
ضرب المثلهای بومی
حسن صادقی
زبان و گفتارهای روزمره از ارکان اصلی فرهنگ و آداب و رسوم یک منطقه می باشد که با طی نمودن مراحلی به یک زبان بالغ و رشد یافته رسیده و بعدها بیانگر حقایق زیادی از نسل گذشته ی خود می شود. به همین دلیل است که محققان یکی از راههای تکمیل تحقیقات خود را مطالعه و بررسی گویشهای مختلف قرار داده اند.
آنچه امروز ما به عنوانادامه مطلب...
پیش از این، مطلب زیر در سه قسمت بود و در قسمت «نظریات» توضیحاتی را خونندگان گرامی در مورد مثلها ذکر کردند. نظر به ادغام سه قسمت و حذف دو قسمت دیگر، آن نظرات نیز حذف شد اما توضیحات خوانندگان در اینجا آمده است.
علیرضا صادقی
چند ضرب المثل رایج در حسن آباد تقدیم می کنم اما توضیح آنها را به بازدیدکنندگان محترم وبلاگ وا می گذارم. امید است با توضیحات ارزنده آنها، این مثلها بیشتر تبیین گردد. ناگفته نماند اینکه می گوییم این ضرب المثلها در حسن آباد بر سر زبانهاست، منظورمان این نیست که تنها به اینجا اختصاص دارند بلکه ممکن است بعضی از آنها در جاهای دیگر هم به کار روند اما در حسن آباد با کلماتی که می نویسیم رواج دارند:
1. نون ندارو بخرو سراغ پیاز گیروه (نان ندارد بخورد سراغ پیاز می گیرد)
حسن آبادی الاصل: به نظرمادامه مطلب...
محمود صادقی
در حسن آباد ضرب المثلهایی رایج است که توضیح کامل و دقیق آنها را نمی دانیم. در اینجا آنها را ذکر و از هموطنان می خواهیم که اطلاعات تکمیلی را از طریق «نظریات» در اختیارمان قرار دهند.
یک. وچه مرته پیش مون پرنه
یکی از ضرب المثلهای رایج که شایدادامه مطلب...