بازیهای سنتی
برگرفته از پایان نامه خانم مولود جهانگیری
در بازیهای مخصوص حسن آباد در گذشته بازی ای به نام بازی گو بوده است و شیوه انجام این بازی بدین صورت بوده است که: با پیچاندن تکهادامه مطلب...
ختم صلوات
برگرفته از پایان نامه خانم مولود جهانگیری
مراسم ختم صلوات در حسن آباد به این طریق انجام می شود که صاحب نذر روزی را معین کرده، از عدهای از همسایه ها و آشنایان خود دعوت می کند که به منزل او بیایند. وقتی مدعوین حاضر شدند، همه دور هم نشسته سپس یک کاسه نخود می آورند. در این ختم به نیابت از چهارده معصوم 14000 صلوات می فرستند. به طور مثال اگر 14 نفر دور هم جمع شده اند، به هر نفر 10 نخود داده می شود و فرد مذکور برای هر 100 صلواتی که می فرستد 1 نخود کنار می گذارد. (گفتگو با آقای مصطفی جمشیدی، تابستان 1386)
اشعاری محلی
مولود جهانگیری
نمونه اشعار محلی که در ذیل می آید از زمزمه های حاجیه خانم زهرا قیصری مادر شهید حسین منصوری (اولین شهید حسن آباد) است.
الله الله تو دارم
«الله تو خدایی من، ایمان تو عطایی من، بشنو تو دعایی من، ربِّ من، جلیل مَن، خالِق بی نظیر مَن، هر چی کند خدا کُند، حاجَت ما روا کند، او نظری به ما کند.
الله الله تو دارِم ، مُرغ شکسته بالِم، تابِ قَفَس نَدارم.
یا ربّ به حقّ مصطفی، یا ربّ به حق مرتضی، این شاخه از روز جزا، گریم به عُریان گناه، استغفر الله عظیم.
یا خالقُ یا جبّار، این صِدق امانت دار، این غم که تو می دانی بر سویِ دِلمُم وِردار.
عوام عقیده دارند که هر کس شعر فوق را شب جمعه هفت مرتبه بخواند، آتش جهنِم بر او حرام می¬گردد».
صبح سعادت
«صبح سعادت دَمیدُ نورادامه مطلب...
خانم مولود جهانگیری دارای مدرک فوق لیسانس صنایع دستی و از استادان دانشگاه هنر تهران است که بخشی از پایان نامهی فوق لیسانس او به عقاید، آداب و رسوم و صنایع دستی مردم حسن آباد جرقویه اختصاص دارد. وی برای تحقیق و تدوین پایان نامهی خود، در سال 1386 به حسن آباد سفر کرد و چند روز به پژوهش پرداخت و نتیجه آن را در پایان نامهی خود به قلم آورد.
در اینجا قسمتی از پایان نامه ی وی را که به جشن نوروز در حسن آباد مربوط می شود می آوریم. امید است سرکار خانم جهانگیری با ما همکاری داشته، مطالب دیگری را که گرد آورده است، برای درج در وبلاگ در اختیارمان قرار دهد.
با تشکر از آقای حسین جمشیدی که این قسمت از پایان نامه را در اختیارمان قرار داد.
نوروز در حسنآباد
مولود جهانگیری
عکس: حسین جمشیدی (علی)
جشن نوروز که یادگار جمشید پادشاه پیشدادی در ایران باستان است، به روزگار ما نیز با شکوه هر چه تمامتر در سراسر ایران برگزار می گردد. در ادامه مطلب...
شب چهارشنبه آخر سال در حسن آباد
شب چشم چینه
حسن صادقی (طاهر)
«چشم چینه» در اصطلاح زبان حسن آبادی به معنای چشم گذاشتن و خود را پنهان کردن برای گرفتن نیاز و حاجت است. به این صورت که در شب چهارشنبه ی آخر هر سال در ساعات اولیه شب حاجتمندان یا گرفتاران یا دارندگان نذر، مخصوصاً خانواده هایی که بیمار داشتند کاملاً روی خود را می پوشاندند حتی زیر چادر پنهان می شدند تا شناخته نشوند و از خانه خود بیرون آمده به درب منزل کسی می رفتند و با ملاقه یا ظرفی مسی به در ادامه مطلب...
تذکر وبلاگ: جا دارد جناب آقای شفیعی این نوشته و نوشته های بعدی را به صورت تایپ شده در اختیارمان قرار دهند.
با کپی دستنوشته ها در دستگاه خود، آنها را بزرگتر و خواناتر ببینید.
نگاهی فرهنگی به حسن آباد
حسین شفیعیادامه مطلب...
پیشواز ماه رمضان
محمود صادقی و جواد صادقی
خانه تکانی
در گذشته خانه تکانی یک رسم پیشوازی مهم برای رمضان بوده است و تقریباً همه خانواده ها به خانه تکانی کامل قبل از رمضان (مانند شب عید نوروز) اهتمام داشته اند. مرمت و سفید کردن خانه با گچ نیز در آستانه ماه رمضان یک رسم مألوف بوده است.
جالب آنکه اعتقاد بر این بود اگر خانهادامه مطلب...
گرفتن شناسنامه
محمود صادقی
عزاداری برای اموات در گذشته
محمود صادقی
هرگاه شخصی از دنیا می رفت، چه مرد و چه زن، تا سه روز قاری در مسجد محل از طلوع آفتاب تا غروب قرآن می خواند و مصیبت زدگان هم یک لنگه پا باید در مسجد دست به سینه باشند. اگر کدخدای محل بود تا چهل روز بر سر قبر و منزل این وضع ادامه داشت.
خدا رحمت کند کسی را که این رسم نابخرد را از دوش مردم حسن آباد برداشت.
ازدواج در گذشته
محمود صادقی
در ابتدا پیرمرد قبیله، طایفه یا یکی از بزرگان آبادی به خواستگاری می رفتند. به محض پذیرش از سوی خانواده دختر، مراسم شیرینی خوران و انگشتر به دست عروس کردن را انجام می دادند. ناگفته نماند عروس و داماد تا شب زفاف همـدیگر را رویت نمی کردند. بعد از آن عقدکنان بود تا حدی که داماد حق دیدن عروس خود که محرم بود نداشت و عروس از موقع عقد تا عروسی حق بیرون رفتن از خانه رانداشت.
مراسم عروسیادامه مطلب...